Пічки на дровах – традиційний спосіб опалення житла: вони бувають кам'яними, цегляними та металевими. Конструкції із металу компактні, тому добре підходять для будинку невеликих габаритів. При цьому таку піч легко встановити, і її дизайн впишеться в інтер'єри багатьох стилів, як сучасних, так і класичних. У місті Дніпро купити піч для опалення будинку чи дачі за вигідною ціною можна, оформивши замовлення в нашій компанії.
грубка на дровах
Пекти камін Duval EK-5111BL

Яка дров'яна піч для дому краща, залізна чи чавунна?

Сталь та чавун – найпопулярніші матеріали для виготовлення металевих печей. Це обумовлено їх доступністю та хорошими експлуатаційними якостями. Обидва типи печей міцні і швидко нагріваються. Чавун відрізняється особливою міцністю і надійністю: піч із чавуну може служити понад півстоліття, вона не деформується і не тріскається під дією відкритого вогню. Чавун швидко нагрівається та повільно віддає тепло, за рахунок чого знижується витрата дров. На печі, з варильною поверхнею, можна гріти воду, готувати варені або тушковані страви. Чавун мало схильний до корозії, добре переносить морози, вологу та інші чинники довкілля. Топити чавунну піч допускається і вугіллям, і дровами. При цьому чавун - досить важкий матеріал, і вартість у нього вища, ніж у сталі. Чавунна конструкція може бути прикрашена литими або кованими елементами, що дозволяє створити унікальний дизайн. Сталеві пічки хороші легкістю та транспортабельністю. При коректній експлуатації вони служать 10-20 років. Топити таку піч вугільним паливом не можна, тому що вугілля створює дуже високу температуру, здатну деформувати стінки (особливо якщо їх товщина недостатня). Для розпалювання підходять лише звичні дрова. Чим товщі стінки біля сталевої печі, тим краще її експлуатаційні якості (довговічність, здатність зберігати тепло). З нержавіючої сталі виходять хороші димарі: вона без проблем переносить контакт із конденсованою вологою, він не призводить до корозії матеріалу. Зараз також зустрічаються конструкції, в яких поєднуються сталеві та чавунні елементи. Наприклад, топка та дверцята печі виконані з чавуну, а бічні панелі – з емальованої сталі. Емаль дозволяє отримати колір, що гармонує з інтер'єром. До того ж, з емальованих поверхонь легко видаляються пил та бруд. Для фарбування печей використовують спеціальні жароміцні фарби та емалі, що витримують дуже високі температури. Деякі з них (такими зазвичай забарвлюють залізні печі) полімеризуються тільки після одного або кількох розпалів печі; при цьому у повітря виділяються продукти полімеризації, що супроводжується характерним запахом. Тому першу топку такої печі слід проводити на відкритому повітрі. При придбанні печі звертайте увагу на вказівки виробника щодо введення в експлуатацію та умов проведення першої топки.

Особливості та характеристики дров'яних печей для опалення будинку

Які експлуатаційні характеристики мають такі печі? Серед основних характеристик печі – її ККД, тривалість утримання тепла при разовій топці (варіюється від 2 до 8 годин), а також максимальний об'єм приміщення, що може обслуговувати піч. Ці параметри залежать від габаритів печі та її конструкції. Найкращим ККД відрізняються агрегати з чавуну. Чим просторіше житло, тим паче масивна йому потрібна піч. Зараз набувають поширення печі тривалого горіння. Деревина у них згоряє повільно, але її теплові ресурси витрачаються максимально ефективно. Такі печі відрізняються високим ККД. Для забезпечення повного згоряння палива їх забезпечують канальцями, що направляють повітря у верхню частину печі, щоб допалити частинки палива, що не згоріли. Також плюсом буде наявність конвекційного кожуха чи теплообмінних труб. Холодні повітряні маси надходять до нижніх дірочок і в підігрітому вигляді знову направляються в приміщення через верхні. Така система дає швидший прогрів житла. По суті, теплоносієм у пристрої такого типу є повітря. Пекти в будинку хороша і тим, що дозволяє підігріти воду або приготувати їжу. Часто чавунні та сталеві пічки забезпечуються варочними поверхнями. На деяких моделях можна паралельно готувати дві чи три страви. Хоча металеві печі досить невибагливі у користуванні, слід пам'ятати, що вони погано переносять різкі контрасти температур. Це стосується навіть такого міцного матеріалу, як чавун. Тому не можна охолоджувати пекти холодною водою. Якщо ви приїхали на дачу в зимовий час, і приміщення не опалювалося, топити піч потрібно повільно та невеликими порціями, щоб не спровокувати різкого температурного стрибка. Важливо, щоб у печі була скринька для золи: його наявність суттєво спрощує її чищення. Плюсом буде рухливий колосник. Для процедури очищення слід використовувати губку. Жорсткі щітки використовувати не варто, тому що ними можна пошкодити структуру поверхні, що може призвести до корозії. Для дров'яної пічки найкраще підійде димар з нержавіючої сталі кислото-термостійких марок з простим круглим перетином: він швидко нагрівається, у нього гладкі стінки, а це сприяє якісній тязі завдяки мінімізації опору. Місця, звідки йде холод, мають бути утеплені сендвічем з базальтовою ватою.

Де придбати дров'яну піч для дому та дачі за ціною виробника?

Купити вподобану вам піч в Україні ви зможете через наш сайт. Ми пропонуємо печі різних типів – чавунні та сталеві, для гаража, для банного приміщення, а також конструкції для приготування плову у казані. Вивчіть наявний асортимент печей та виберіть потрібну модель для дачі або заміського будинку. Якщо у вас є питання, ви можете поставити їх, зв'язавшись з нами по телефону.