Аксесуари для мангалу
750 ₴
Аксесуари для мангалу
495 ₴
Ковані мангали
9 800 ₴
Аксесуари для мангалу
1 100 ₴
7 350 ₴
8 982 ₴
Ковані мангали
9 727 ₴
Ковані мангали
10 307 ₴
4 500 ₴
Мангали
13 999 ₴
6 599 ₴
7 499 ₴
7 999 ₴
5 699 ₴
7 490 ₴
Мангал – популярний атрибут пікніків та літнього відпочинку загалом. Існують різні види конструкцій, придатних для приготування м'яса на вогнях, і вони дещо відрізняються особливостями та вимогами, що пред'являються. Наприклад, для переносного мангалу, купованого для пікніка чи походу, важлива легкість, а стаціонарної конструкції пріоритетні довговічність, здатність витримувати багаторазове вплив відкритого вогню, не деформуючись у своїй. Для будинку, розташованого в приватному секторі, або для дачі може купуватись металевий, цегляний або кам'яний мангал. Вони можуть встановлюватися просто неба, спеціальним навісом або розміщуватися в альтанці.
Особливості вибору стаціонарного металевого мангалу для альтанки
Які вимоги пред'являються до вибору та монтажу мангалу в альтанці? Насамперед слід забезпечити дотримання норм пожежної безпеки. У приміщенні з підлогами з дерева ставити жаровню небезпечно, адже воно - матеріал, що легко займається. Найкраще, щоб підлога в альтанці була бетонною. Дотримання правил безпеки необхідне і при облаштуванні димоходу (при цьому частина покрівельного покриття розбирається, проходить отвір). Мангал не повинен стикатися або перебувати по сусідству з будь-якими горючими поверхнями. Що ж до самого виконання мангалу, то тут існують різні варіанти.Товщина металу
Стаціонарний мангал, що купується на тривалий термін, повинен мати достатню товщину стінок. Це особливо важливо для виробів із заліза та сталі. Конструкції з тонкими стінками (3 мм і менше) добре підходять для подорожей через свою легкість, але вони мають підвищений ризик деформуватися під впливом відкритого вогню. Тому, щоб вони прослужили довше, у них слід закладати вугілля, приготовлене в окремій ємності (або на багатті). Розпалювати дрова прямо всередині такого мангалу не варто. Куди краще підійдуть для стаціонарного використання товстостінні мангали (4-6 мм). Вони добре переносять вплив відкритого вогню та можуть прослужити кілька десятиліть. У такому мангалі можна палити дрова, готувати шашлик, страви на ґратах. Як матеріали зазвичай використовуються залізо, сталь та чавун. Найкращими експлуатаційними якостями відрізняється останній: він добре тримає тепло (що знижує витрати пального), без проблем витримує регулярну дію відкритого вогню, контакт із водою. Чавунний мангал може прослужити більше століття. Разом з тим він досить важкий і коштує дорожче, ніж сталь. Зі сталевих виробів кращими є виконані з жароміцних марок.Конструкція жаровні
У альтанці, в яку з усіх боків надходить повітря, можна розмістити як найпростіший за будовою відкритий мангал, так і складнішу конструкцію, обладнану витяжним блоком і димоходом. Якщо у альтанки є суцільні стіни, допустимо тільки варіант з димарем. Залежно від особистих потреб, мангал можна обладнати додатковими пристроями: гратами для барбекю, пічкою (її можна використовувати як варильну поверхню або готувати плов у казані), столиком для м'яса.Габарити
Купуючи мангал важливо правильно підібрати розміри. Оптимальна ширина корпусу – 30-35 см. Вона дозволяє помістити робочу частину середнього шампура. У надто широких мангалах тепло сильніше розсіюється вхолосту. Дистанція до вугілля повинна становити близько 15 см. Якщо вона занадто велика, м'ясо не пропечеться зсередини, а якщо недостатня – з ймовірністю вийде підгорілим. Тому оптимальна висота конструкції - 20 см. Довжина залежить від потреб господаря: якщо він часто збирає у себе великі компанії, є сенс купити довгий мангал (80-100 см). Для власного користування вистачить і довжини 50-70 см.З дахом, без
Якщо альтанка крита, постачати мангал дахом немає потреби – він і так виявляється захищеним від опадів. При встановленні просто неба дах буде корисним: він захищає кухарі, корпус мангалу, їжу та паливо від дощу, сильного вітру або ріжучого ока сонця. До того ж дах надає додаткові декоративні можливості. Дах і опори, на яких вона кріпиться, можна прикрасити кованими елементами, створивши конструкцію з художнім стилем, що чітко читається. А ось наявність кришки завжди буде плюсом - незалежно від того, чи є грубка вуличною або розташованою в альтанці. Вона забезпечує краще збереження тепла і дозволяє готувати більше страв, наприклад великі стейки на решітці. Під кришкою вони виходять добре просмаженими зсередини. Форма кришки залежить від форми корпусу самого мангалу. Вона може бути прямокутною, круглою або мати незвичайний вигляд. Головне, щоб вона забезпечувала щільне прилягання. Ручку краще вибирати дерев'яну, тому що під час смаження шашлику її можна торкатися рукою без захисної прихватки, не боячись отримати опік.Які бувають види мангалів для шашлику?
- Стаціонарні мангали призначені для розміщення на одному місці та потребують надійного фундаменту; вони можуть виконуватися з каменю, металу чи цегли. Особливою довговічністю та естетичними якостями відрізняються чавунні мангали.
- Пересувні мангали мають колеса; пристрій можна переміщати дільницею, прибирати на зиму в сарай. При цьому такий пристрій може мати цілком багатий функціонал, якщо має кришку і грати для гриля.
- Портативний мангал можна взяти з собою у подорож, на рибалку чи похід. Деякі легко переносяться в руці (як мангал-валіза) або в пакеті, інші підходять тільки для транспортування в багажнику машини.
Які плюси та мінуси використання мангалів з нержавіючої сталі на вулиці
Які характеристики має нержавіюча сталь? Це популярний матеріал для виготовлення мангалів, що пов'язано з його невисокою ціною, невеликою вагою та малою схильністю до корозії. При експлуатації мангалу на вулиці на нього діють опади, здатність легко переносити контакт з рідиною є плюсом. З цієї ж причини вона дуже придатна для створення димаря: вона не руйнується під дією конденсату, що накопичується. В силу легкості нержавіюча сталь добре підходить для виготовлення портативних конструкцій. Здатність нержавіючої сталі витримувати жар залежить від товщини металу. Чим вона менша, тим вищий шанс, що в процесі експлуатації мангал почне прогоряти або деформуватися. Звести ймовірність таких змін до мінімуму можна, якщо дотримуватись наступних правил:- Вибирати конструкції з елементами, що збільшують жорсткість (ребра жорсткості, куточки, армуючі смуги у кришці).
- Якщо стінки тонкі (3 мм або менше), у мангал слід закладати вже готове вугілля.